به گزارش راهبرد معاصر «جوزب بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه در سخنانی به تصمیم اتحادیه عرب برای بازگرداندن سوریه به این اتحادیه اشاره کرد.
وی در ادامه سخنانش گفت: «کشورهای اتحادیه عرب در فکر بازگرداندن سوریه به این اتحادیه هستند اما ما هیچ دلیلی نمیبینیم که موضعمان را در قبال نظام سوریه تغییر دهیم اگر چه همچنان به کمکهای انسانی به این کشور ادامه میدهیم».
اتحادیه عرب نوامبر سال ۲۰۱۱، همزمان با فشارهای غرب بر نظام قانونی سوریه عضویت این کشور را به حالت تعلیق درآورد اما «رمطان لعمامره» وزیر امور خارجه الجزایر چند روز پیش پس از پایان نشست هیأتهای دیپلماتیک در کنفرانسی مطبوعاتی به مسائل مختلفی از جمله تحولات سوریه و لیبی پرداخت و گفت: «پیشتر گفتیم که زمان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب فرا رسیده است و باید بدون مداخله در امور داخلی، کرسی سوریه [به اتحادیه عرب] بازگردد».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه سخنانش به انتخابات لیبی نیز پرداخت و گفت: «چالشهای بزرگی در لیبی به دلیل اختلافات میان شرق و غرب این کشور وجود دارد و برای حل این بحران، برگزاری انتخابات ضروری است».
قرار است سوم دی ماه ۱۴۰۰ اولین انتخابات سراسری در لیبی پس از سال ۲۰۱۴ برگزار شود. در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ قرار بود انتخابات برگزار شود اما جنگ داخلی لیبی باعث عدم برگزاری انتخابات شد.
بورل در ادامه سخنانش به نشست گفتوگوهای وین میان ایران و گروه 1+4 (روسیه، چین، فرانسه و انگلیس + آلمان) اشاره کرد و گفت: «این آمریکا بود که از توافق هستهای خارج شد و علیه ایران تحریمهای جدید اعمال کرد به همین دلیل ایران نخست خواستار برداشته شدن این تحریمهاست».
هفتهای که گذشت شهر وین و پایتخت اتریش باز هم میزبان مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا بود. البته با این تفاوت که اولین دور مذاکرات در دولت جدید ایران (دولت سیزدهم) با ترکیبی متفاوت از قبل کلید زده شد.
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ریاست هیأت ایرانی را برعهده داشت، هیأتی که در ترکیبش این بار دو معاون از وزارت امور خارجه (معاونان دیپلماسی اقتصادی و امور حقوقی و بینالمللی) و همچنین معاون امور ارزی و بینالملل بانک مرکزی، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون بینالملل و بازرگانی وزارت نفت و مشاور اقتصادی معاون اول رئیسجمهور و رئیسکل اسبق بانک مرکزی حضور داشتند. براساس اعلام جمهوری اسلامی ایران، هیأت ایرانی با هدف تمرکز جدی بر مسئله رفع تحریمها علیه ملت ایران، با ترکیبی حقوقی و اقتصادی در این نشست شرکت کرد و این ترکیب خود تأییدی بر اراده ایران برای حصول نتیجه است.
هیأت ایرانی چهارشنبه شب دهم آذر ماه ۲ سند شامل رفع تحریمها و موضوعات هستهای را به طرف مقابل ارائه داد و باقری هم ارائه این سندها را نشانگر جدیت ایران در مذاکرات خواند و در عین حال یادآور شد سند سومی هم هست که هنوز به طرفهای مقابل ارائه نشده است.
روز پنجشنبه ۱۱ آذر ماه رایزنیهای هیأتها در سطوح و فرمتهای مختلف ادامه یافت و متون پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در جلسات مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن باقری با مورا و روسای سه هیأت اروپایی در وین نیز ملاقاتهایی را داشت. از سوی دیگر کارگروههای رفع تحریم و موضوعات هستهای نیز عصر و شب پنجشنبه با حضور هیأتهای کارشناسی ایران و ۱+۴ تشکیل جلسه داده و باز هم در این جلسات درباره پیشنهادات ایران گفتوگو شد./فارس